INFORMARE asupra Legii nr. 151/2015 privind insolvența persoanei fizice prezentată de către Departamentul pentru protecția profesiei, informare și relații publice al UNBR și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

– Departamentul Protecția profesiei, informare și relații publice –

INSTITUTUL NAȚIONAL PENTRU PREGĂTIREA ȘI PERFECȚIONAREA AVOCAȚILOR

INFORMARE

asupra Legii nr. 151/2015 privind insolventa persoanei fizice

Începând cu anul 2018 a intrat în vigoare Legea nr.151/2015 privind insolvența persoanei fizice.

În conformitate cu această lege administratorul procedurii este desemnat dintre practicienii în insolvență, executorii judecătorești, avocații și notarii publici înscriși pe Lista administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice.

În ceea ce privește dobândirea efectivă a calității de administrator sau lichidator, fiecare corp profesional organizează cursuri de pregătire profesională și examenul pentru includerea în listă. Conducerea celor patru corpuri profesionale adoptă o curriculă comună și o metodologie unitară pentru desfășurarea cursurilor și examenului, cu avizul comisiei de insolvență la nivel central.

Cele patru corpuri profesionale au elaborat curricula comună și metodologia unitară, acestea urmând să primească avizul comisiei de insolvență la nivel central.

Efectuarea de cursuri sau susținerea examenului în lipsa avizării favorabile a curriculei comune și metodologiei unitare de către comisia de insolvență la nivel central nu este posibilă.

Începerea cursurilor de pregătire profesională și planificarea examenului pentru înscrierea pe Lista administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice reprezintă o prioritate, această activitate urmând a fi programată și anunță imediat după avizarea curriculei comune.

Având în vedere faptul că apreciem că în cursul lunii martie vor fi întrunite condițiile de regularitate pentru demararea cursurilor de pregătire în vederea susținerii examenului mai sus amintit, atașăm listele cu avocații care au formulat cereri de înscriere, transmise prin grija barourilor din care aceștia fac parte, aceștia fiind cei care vor participa la prima sesiune de formare profesională inițială.

Anexa 1 la Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 03/5.09.2015

Art. 1. – Bibliografia aferentă susținerii examenului pentru includerea în Lista administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice va fi:

a) Legea nr. 151/2015

b) Ordin inventariere

Art. 2. – Cursurile care vor fi predate vor fi următoarele:

Curs 1 – Principii, definiții și domeniu de aplicare.

Se vor explica definițiile de la art. 1 – 5 din Legea 151, cu paralele din Legea 85/2015

Curs 2 – Organele care aplică procedura

Se va face o definire a organelor enumerate la Art. 7 – 12, 44 – 45 din Legea 151 și se va insista pe atribuțiile acestora în funcție de stadiul procedurii.

Curs 3 – Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor

Se va explica procedura raportat la art. 13 – 43 din Legea 151

Curs 4 – Procedura de insolvență prin lichidarea activelor debitorului și procedura simplificată de insolvență

Se va argumenta procedura raportat la art. 46 – 64, art. 65 – 70 din Legea 151

Curs 5 – Deschiderea și închiderea procedurii. Eliberarea de datorii reziduale. Norme metodologice.

Se vor argumenta pașii pentru deschiderea și închiderea procedurii

Curs 6 – Cercetarea averii debitorului. Identificarea și inventarierea activelor. Drepturi reale.

Se va explica de către un executor judecătoresc cum pot fi identificate activele debitorului, inventariate și sigilate. Se va pune accentul pe dispozițiile Legii 151 raportat la bunurile neurmăribile, precum și la procedurile de identificare a activelor de la Primării, ANAF, OCPI, Registrul Auto (diferite forme de publicitate)

Curs 7 – Cercetarea averii debitorului. Elemente de regimuri matrimoniale. Anularea actelor frauduloase

Tehnici de identificare a patrimoniului. Surse de informare cu privire la bunurile PF – registre publice. Acțiuni de reîntregire a patrimoniului. Se va face o prezentare a acțiunii în anulare din Legea 151 – posibilă paralelă cu Legea nr. 85/2014. Se va face expunere inclusiv pe forma acțiunii, ce va trebui să cuprindă, care sunt condițiile de admisibilitate.

Curs 8 – Întocmirea tabelului de creanțe. Dreptul de creanță și proba acestuia

Se va face o prezentare a creditorilor în concepția Legii nr. 151 și a modalității prin care aceștia pot cere înscrierea la masa credală. De asemenea, se va prezenta felul în care administratorul judiciar va verifica creanțele și va afișa tabelul. Se va insista pe proba creanțelor, pe modalitățile creanțelor, cât și pe felul în care vor fi înscrise diferite creanțe particulare – bancare, garantate, bugetare, nescandente, sub condiție

Curs 9 – Valorificarea bunurilor conform Legii nr. 151/2015

Se va pune accent pe aspectul practic: ce acte se redactează, cum vor arăta actele, cum se transferă proprietatea

Curs 10 – Elemente de contabilitate primară aplicabile în procedură. Fiscalitatea valorificărilor.


Tabelul centralizator cu avocații care au solicitat înscrierea la cursuri poate fi consultat AICI

Publicat in:
Diverse, Pregatire profesionala continua, Slider, Stiri
Distribuie:
Array
Data publicarii: 30 ianuarie 2018