Atelier gratuit de instruire transnațională ce va avea loc în 12 octombrie 2022 09:00 – 16:00 în cadrul Proiectului ”Consolidarea încrederii în Spațiul european de justiție penală prin recunoașterea reciprocă și aplicarea simplificată a mandatului european de arestare”

Consolidarea încrederii în Spațiul european de justiție penală prin recunoașterea reciprocă și aplicarea simplificată a mandatului european de arestare

Atelier de instruire transnațională
12 octombrie
9:00 – 16:00 (CET)

Implementarea

Proiectul este implementat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) în parteneriat cu EIPA – Institutul European de Administrație Publică din Luxemburg, FTE – Fair Trials Europe din Belgia și AGENFOR- Fondazione Agenfor International din Italia.

Introducere

Lisabonarea Spațiului european de justiție penală după încheierea perioadei de tranziție a introdus treptat noi standarde juridice ale UE – garanții substanțiale și procedurale – care se aplică în prezent emiterii și validării MEA, recunoașterii și executării MEA și accesului la căi de atac efective înainte și după predare. Conținutul exact al acestor standarde și implicațiile lor pentru funcționarea MEA sunt permanent interogați în fața instanțelor europene. Prin promovarea unei înțelegeri la nivelul UE a normelor și garanțiilor de justiție penală care se aplică diferitelor faze ale procedurilor de predare în contextul post-Tratatul de la Lisabona, STREAM va spori coerența în utilizarea MEA și va crea baza pentru încrederea reciprocă între autoritățile judiciare și profesioniști în drept.

În cadrul proiectului STREAM, EIPA organizează un atelier de formare transnațională online de o zi, care reunește avocați, judecători și procurori din UE27 pentru a prezenta și a face schimb de informații cu privire la practicile jurisprudențiale și administrative promițătoare adoptate în UE și care permit o organizare eficientă și utilizarea MEA în conformitate cu drepturile fundamentale. Membrii rețelei academice STREAM sunt invitați la atelier pentru a-și prezenta cercetările și pentru a discuta principalele constatări ale cercetării și analizei lor cu privire la jurisprudența națională privind MEA (14 EUMS) cu autoritățile judiciare și avocații apărării.

Hotărârile cheie ale CJUE vor fi prezentate și analizate în detaliu împreună cu participanții la atelier. Atelierul va dezvolta dezbateri interactive, precum și sesiuni separate în care vor fi desfășurate exerciții de grup pentru a promova înțelegerea practică, relevantă pentru caz și specifică contextului a modalităților în care MEA poate fi utilizat pentru a preda rapid o persoană și a coopera în activități transversale. proceduri la frontieră în conformitate cu acquis-ul UE în materie de justiție penală.

Atelierul de instruire transnațională are loc în 12 octombrie 2022 09:00 – 16:00 și este gratuit. Vă rugăm să vă înscrieți la eveniment în formularul de înregistrare de AICI pentru a primi un link și mementouri pentru eveniment.

Programul evenimentului (proiect) poate fi consultat AICI.

Publicat in:
Pregătire profesională, Slider, Stiri
Distribuie:
Array
Data publicarii: 22 septembrie 2022